Zero Trust: Beter veilig dan Sorry zeggen..

ZERO TRUST

Vertrouw niemand!

Vier op de tien bedrijven hopen dat het concept om niemand intern of extern te vertrouwen bij toegang tot gegevens, zal leiden tot minder cyberincidenten. Dat is de basis van Zero Trust.
Zo begon ik ooit in IT: “je mocht niets, tenzij.. “

Het aantal cyberaanvallen op bedrijven neemt al jaren toe – en is de laatste tijd zelfs onevenredig toegenomen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn o.a. de coronapandemie, die al bijna twee jaar aan de gang is, waardoor veel werknemers in westerse landen vanuit hun thuiskantoor werken.
Dit biedt hackers een breed scala aan nieuwe aanvalsoppervlakken.

Dit is een van de redenen waarom steeds meer bedrijven overwegen om in hun cybersecurity-strategie over te stappen op een zero-trust beveiligingsmodel. Het concept is gebaseerd op het principe om geen enkel apparaat, gebruiker of dienst binnen of buiten je eigen netwerk te vertrouwen.

Onderzoek

Uit de resultaten van een onderzoek blijkt onder meer dat bedrijven die vóór de pandemie al cyberbeveiliging initiatieven in deze richting hadden genomen, makkelijker konden overstappen op thuiswerken. Respondenten zien Zero Trust als een belangrijke manier om de beveiliging te vergroten om de uitdagingen van gedecentraliseerde omgevingen en mobiele werknemers het hoofd te bieden.

Zero Trust

Zero Trust – dus vertrouw niemand – is hier bedoeld in de ware zin van het woord, want het gaat erom alles te controleren voordat er een verbinding tot stand kan worden gebracht. Risico’s, zowel extern als intern, moeten worden verminderd, bijvoorbeeld om te voorkomen dat interne daders of cybercriminelen inbreken in het netwerk.

Cyberbeveiliging 2.0 dankzij Zero Trust
Ruim vier op de tien ondervraagde bedrijven hopen dat dit concept zal leiden tot minder Cyberincidenten (43 procent). U wilt het aantal beveiligingsincidenten verminderen door gegevensaantasting (41 procent) en ook de naleving van nalevingsrichtlijnen bevorderen.

Sterker nog: iedere tweede respondent verwacht dat hij zijn IT-beveiligingsprogramma’s zal moderniseren dankzij het concept (51 procent); 41 procent wil veilige toegang op afstand voor gebruikers mogelijk maken. Dit moet tegelijkertijd alle twijfel wegnemen over een aanpassing van de cloud in uw eigen bedrijf.

Veel bedrijven lopen echter opnieuw achter op dit gebied. Een goede derde van de lokale bedrijfsmanagers zegt dat ze nog geen zero trust-strategie hebben gevolgd (35 procent), en een kwart overweegt er zelfs geen (26 procent).

Wat lijkt jou een goede tactiek? Is Zero Trust wat voor jou of niet? Vertel….