8 Tips voor Thuiswerken

veiligheidsmaatregelen tegen corona

Thuiswerken is niet voor iedereen mogelijk en vereist soms wat aanpassingen. Sinds 15 maart werk ik nagenoeg vanuit de thuiswerk plek. En we zijn al weer aangekomen bij de ‘zoveelste‘ lockdown. Voor mensen met IT en Cybersecurityniet onmogelijk, maar het is altijd weer even wennen.  Een goed moment om de balans op te maken over thuiswerken. Hier enkele tips om meer secure en effectief thuis te werken:

Blijf bij 1 routine

Veel thuiswerkers zullen je vertellen hoe belangrijk het is om je aan te kleden. Blijkbaar alleen omdat we in onze pyjama kunnen loungen, wil dat nog niet zeggen dat we dat zouden moeten doen. Een goed idee zou kunnen zijn om te douchen, je aan te kleden en misschien zelfs een korte wandeling te maken voordat je voor de dag achter je computer gaat zitten.

Cybersecurity thuis

Sluit net als op kantoor jouw PC af als je wegloopt. Wellicht denk je dat niemand je kantoor inloopt, maar het is een gewoonte die je er altijd moet inhouden
Gebruik altijd VPN, ook als je ‘alleen maar even surft’. Security moet een automatisme zijn.
Ga niet bedrijfsinformatie en discussies via groepen delen zoals Whatsapp, Twitter, Facebook of Telegram.
En … wees zorgvuldig met passwords.

Benoem een specifieke werkruimte


Toen ik voor het eerst begon als consultant, maakte ik de fout om vanuit mijn slaapkamer te werken. Al snel werd de slaapkamer met niets anders verbonden dan werk. Het is een understatement om te zeggen dat het mijn slaappatroon vrijwel heeft verpest. Dus een toptip die ik heb geleerd, is om alleen een ruimte voor werk aan te wijzen. Als je kunt, investeer dan in een comfortabele stoel en kijk natuurlijk uit voor ‘technische nek’. Als je dus geen extern scherm kunt gebruiken, probeer dan in ieder geval je laptop op een stapel boeken te leggen om je nek wat rust te geven. Misschien zelfs opstaan ​​tijdens conferentiegesprekken.

Als je niet de enige persoon bent die vanuit huis werkt, kijk dan of je kunt afspreken om een ​​aantal basisregels vast te stellen met de mensen om je heen.

Stel je planning vast en neem pauzes

Het is altijd een goed moment om je tijdmanagement tricks op te frissen, vooral als je thuis werkt. Begin elke dag met het identificeren van wat u die dag moet doen en hoe u dat gaat doen. De fout die ik vaak maakte, is vergeten mezelf te bewegen. Thuiswerken geeft me veel meer flow en laat me dieper nadenken. Ik vergeet echter dat deze sessies ook veel meer uit mij halen. Dus mijn tip is om de tijd in je agenda te blokkeren voor pauzes, zo niet alleen om ervoor te zorgen dat je je tijd realistischer plant, maar ook om ervoor te zorgen dat je tijd krijgt om op te laden.

Verhoog de communicatie

Veel mensen die dit lezen, zullen geen extravert persoon zijn zoals ik. 😉  Maar zelfs voor introverte mensen in tijden als deze is contact met collega’s waarschijnlijk belangrijker dan je denkt. Normaal gesproken brengen we het grootste deel van onze tijd in de buurt van onze collega’s door, waardoor het gemakkelijker wordt om gemakkelijker synchroon te blijven. Nu de nabijheid is verdwenen, moeten we aandachtig zijn om die communicatielijnen open te houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze tools beschikbaar om ons te helpen met videogesprekken, digitale chats en zelfs digitale whiteboards of samenwerkingsprogramma’s. We hebben zelfs de tools om virtuele pauzeruimtes in te stellen, voor degenen die koffie willen drinken en tussen het werk door willen socializen. En vergeet niet dat, omdat zoveel van de communicatie digitaal gebeurt, empathie belangrijker is dan ooit. Ik probeer mezelf er dagelijks aan te herinneren altijd uit te gaan van positieve bedoelingen, ook al wil ik misschien iets anders in dat laatste chatbericht lezen … Een les die ik daarbij ook aan mijn kinderen mee geef: In tekst apps als Whatsapp, Signal of SMS Informeer je andere, in een telefoon of beeldgesprek Communiceer je!
(denk maar eens na hoevaak dat misgaat!)

Zorg goed voor jezelf

In tijden van zelfisolatie is het gemakkelijk om de betekenis van ‘productief en gelukkig zijn’ in twijfel te trekken. Bijvoorbeeld het belang van zelfzorg. Misschien moet je elke dag tijd vrijmaken om te oefenen. Misschien heb je tijd nodig voor meditatie. Of misschien is het net genoeg om ervoor te zorgen dat je de pauzes neemt die je gepland had. Of je nu op kantoor of thuis bent, je moet prioriteit geven aan jouw eigen gezondheid en veiligheid. Voor sommigen is dit misschien vrij duidelijk. Maar dit kan voor veel mensen een uitdaging zijn. Onderzoek van het World Economic Forum toont bijvoorbeeld aan dat gezondheid en welzijn een klap krijgen tijdens het werken vanuit huis. Zeker als het leidt tot het vervagen van werk en niet-werkgrenzen. Dus zelfs als deze WFH-opstelling misschien geen lange-termijnroute voor ons is, is het voor ons allemaal belangrijk om beter te zijn in het zorgen voor onszelf en anderen met de middelen die we vandaag hebben.

Beveiligde toegang tot breedband en tools

De echte waarde van dubbele schermen, een extra muis en robuuste internettoegang is op het werk misschien niet duidelijk, maar dat zul je snel merken. Je thuiswerkbasis zal je mobiel en laptop zijn, aangevuld met goede vaste en mobiele breedbandverbindingen die op stress zijn getest. Meerdere thuiswerkers en onderwijs / gaming voor uw kinderen tegelijkertijd. Als je voor je dagelijkse telefonische vergaderingen alleen op audio vertrouwt, overweeg dan om video-opties te omarmen. Videoconferenties brengen een deel van de verloren persoonlijke interacties van persoonlijke ontmoetingen terug. Digitale samenwerkingstools zijn het tweede grote gebied om uw dagen soepel te laten verlopen. Cloudgebaseerde tools ondergaan de test van delen en cocreatie wanneer whiteboards weg zijn.

Blijf gefocust, met een gezin om je heen.

Je bent misschien niet alleen thuis. Twee volwassenen die thuis werken, is een nieuw scenario in de meeste gezinnen en thuisonderwijs aan jouw kinderen draagt ​​bij aan de complexiteit. Een grote uitdaging waar we allemaal voor staan, is hoe we gefocust kunnen blijven in deze nieuwe omgeving. Streef ernaar om focus te vinden door diensten te nemen voor thuisonderwijs. Steun elkaar om gelijktijdige virtuele vergaderingen te beheren. De sleutel tot je productiviteit is dat je ononderbroken tijd krijgt voor uw taakgestuurde werk. Als je het nu kunt bereiken, zal het in de toekomst een cruciale troef zijn voor jouw productiviteit.

Experimenteer en ontwikkel jouw digitale vaardigheden

De komende weken zullen jouw tekortkomingen op het gebied van digitale vaardigheden aan het licht komen. Met een uitgelezen kans om hiaten om te zetten in toekomstige voordelen. Grijp de kans om te experimenteren met nieuwe digitale tools en vaardigheden. Maak korte video’s of podcasts voor je klanten. Dit is een uitgelezen kans om vooruitgang te boeken vóór perfectie op nieuwe gebieden.

Wil jij meer leren over Cybersecurity en vraag je af wat een Cybermentor voor jou zou kunnen beteken? Mail dan eens!