Steeds meer consumenten stappen over op Biometrische beveiliging

Cybermentor.nl: Biometrische beveiliging

Waarom stapten vier op de tien bedrijven vorig jaar over op biometrische beveiligingsmethoden?
Is dat veiliger, gemakkelijker, goedkoper of ..? En hoe zit dat dan met eindgebruikers en particulieren? Biometrische beveiliging is eenieder geval bezig aan een opmars door een lagere complexiteit en verhoogde gebruiksvriendelijkheid.

Wat is Biometrische Cyberbeveiliging?

We spreken van Biometrische Cyberbeveiliging als Apparaten of Applicaties als de toegangscontrole plaatsvindt met bepaalde lichaamskenmerken zoals Vingerafdruk, handafdruk, Irisscan, gezichtscan, e.d.
Om dit te kunnen gebruiken is er een scan nodig die opgeslagen moeten worden in een database. iedere scan is in principe uniek waardoor authenticatie nauwkeuriger kan plaatsvinden dan bijvoorbeeld een password. Tot zover wat theoretische onderbouwing..

Wil de consument biometrische beveiliging?

Twee derde van de lokale consumenten lijkt biometrische authenticatie veiliger, maar de meerderheid geeft nog steeds de voorkeur aan wachtwoorden.

Ik schreef al eerder dat we langzamerhand wachtwoordmoe zijn – en bijna de helft zoekt naar wachtwoordvrije alternatieven. Onder andere om deze reden, en door de toenemende cybersecurityrisico’s, is het afgelopen jaar het gebruik van biometrische beveiligingsmethoden toegenomen.

De officiële cijfers

Volgens deze cijfers hebben vier op de tien consumenten het beveiligingsmechanisme van een van hun apparaten of applicaties in de afgelopen twaalf maanden overgeschakeld van een wachtwoord naar 2-weg authenticatie (40 procent). Een derde veranderde vrijwillig (32 procent), 8 procent veranderde omdat het nodig was. Dat is de centrale bevinding van een recent gepubliceerd onderzoek van het adviesbureau Software Advice, dat eigendom is van het Amerikaanse IT-analysebedrijf Gartner.

Als het gaat om het type biometrische authenticatie, zijn gebruikers het meest bereid om hun vingerafdruk te delen met particuliere bedrijven (55 procent) of gezichtsherkenning te gebruiken (34 procent)(oa door het gebruik van Mobiele telefoons..). Een op de zes zou ook irisherkenning gebruiken (16 procent) (zie bijvoorbeeld de Irisscan bij Schiphol). Een goed kwart van de ondervraagden daarentegen wil hun biometrische gegevens niet delen met particuliere bedrijven (27 procent). Bedenk hierbij dat veel van deze cijfers komen via mobiel gebruik, veel mensen ontgrendelen telefoon al met gezichtsherkenning en ook de bijbehorende apps zoals bank en beleggingsapps bieden de mogelijkheid om informatie via gezichtsherkenning te ontgrendelen om te raadplegen.

Beveiliging of Gebruikersgemak

Ondanks een hogere beveiliging, geeft de meerderheid er de voorkeur aan wachtwoorden te gebruiken
Twee derde van de Consumenten is van mening dat biometrische technologieën veiliger zijn dan wachtwoorden (68 procent). Toch gaven zes op de tien respondenten nog steeds de voorkeur aan het gebruik van wachtwoorden om hun identiteit te verifiëren (59 procent).

De belangrijkste voordelen van biometrische methoden zijn het gemak voor de gebruiker (49 procent), de verhoogde veiligheid (48 procent) en het feit dat deze niet vergeten kunnen worden (41 procent). Pioniers zoals Deutsche Telekom gebruiken stembiometrie om klanten te identificeren.

Aan de andere kant zijn de grootste zorgen het misbruik van biometrische gegevens bij elke tweede persoon (49 procent), het potentieel voor identiteitsdiefstal (36 procent) en zorgen over gegevensbescherming (30 procent). In feite zegt 70 procent van de respondenten dat het gebruik van biometrische gegevens door particuliere bedrijven moet worden geregeld door de federale wetgeving.

Apple, Microsoft, Google, Facebook en Amazon zijn leiders op het gebied van gezichtsherkenningsonderzoek en biometrische technologieën, maar het vertrouwen in deze bedrijven varieert sterk.

Terwijl een derde weinig of geen vertrouwen heeft in Microsoft (36 procent) en 39 procent weinig of geen vertrouwen heeft in Amazon, is bijna twee derde van de ondervraagden er niet van overtuigd dat Apple hun biometrische gegevens veilig verwerkt (63 procent). Toch lijken steeds meer Nederlanders beter om te gaan met Secure Werken. Wellicht is er dan wel een nieuw normaal aan het komen in de Informatiebeveiliging.

Biometrie iets voor jou?

Of biometrie iets is voor jou ligt aan je eigen verwachtingen; 100% betrouwbaarheid bestaat niet, maar een wachtwoord is natuurlijk eenvoudiger te misbruiken. Deze waarschijnlijkheidsfactor (probability) is wellicht een goede indicator voor deze beslissing!

Om goede cybersecurity beslissingen is kennis nodig; maak een afspraak om te weten hoe wij dat doen!