Hoe MKB-ers Cybercriminelen te Slim af zijn Zonder de Bank te Breken

Cyberweerbaarheid voor MKB

Gefeliciteerd u bent gekozen!

MKB-ondernemers, gefeliciteerd! U bent gekozen door hackers als hun favoriete snack – makkelijk te verteren vanwege uw andere prioriteiten, bescheiden budgetten en een chronisch tekort aan tijd. Vrees niet, u staat op het punt gratis advies te krijgen dat meer waard is dan uw dagelijkse cafeïne-shot.

het 3 fasen cybersecurity plan

Fase 1: Risico’s in kaart brengen (ook wel bekend als ‘de ontkenning’) Voordat u kreunt over de kosten van cybersecurity, laten we het over iets goedkoper hebben: kennis. Weet u waar uw digitale schatkist lekt? Zo nee, ga op schattenjacht! Maar laat het daarbij, want wie heeft er nou tijd voor meer?

Fase 2: Strategie en Planning (of het ‘Eureka!’ moment) Heeft u een strategie? Nee? Schokkend. Het is tijd om een plan te smeden. Wat wilt u beschermen? Uw digitale kroonjuwelen, natuurlijk! Kijk naar de risico’s, schrijf ze op, en hang het boven uw bed voor goede dromen.

Fase 3: Doen of Delegeren (de ‘Show me the money’ fase) Nu u weet wat u nodig heeft, is het tijd om te kiezen: zelf doen of iemand betalen die het kan. Outsourcen is niet altijd een luxe. Denk aan de kosten van software, installatie, trainingen. Kies een dienst die bij uw plan past. Klinkt simpel, toch?

De Fout die Velen Maken (a.k.a. de ‘OEPS’ fase) De meeste MKB’ers springen direct naar fase 3. Dat is als het bouwen van een huis op drijfzand. Zonder een solide basis van inzicht en strategie, zult u eindigen met een mooie deur zonder muren eromheen.

Het Unieke van Kleine Bedrijven (of ‘Wij zijn speciaal’ mantra) Kleine bedrijven zijn geen miniatuurversies van multinationals. Uw cybersecurity behoeften zijn uniek als uw vingerafdruk – kleiner, maar net zo belangrijk. Houd uw vaste kosten laag, maar uw geest flexibel.

De Praktische Aanpak (de ‘Niet lullen maar poetsen’ benadering) Laat governance over aan de pakken en start met een risicoanalyse. Doe het zelf of huur een deskundige in, liefst een freelancer die niet de hele tijd ‘uurtje-factuurtje’ denkt.

En wat heb ik dan wellicht nodig?!

Managed Cybersecurity Services (ook wel ‘de reddende engel’) Kijk eens naar beheerde firewalls, endpoint detectie, security monitoring. Ze houden de expertise buiten de deur en uw hoofd bij uw zaken. De kosten? Shop rond als bij een uitverkoop, ga niet voor de eerste glimmende aanbieding die u ziet.

Conclusie:

Wanneer moet u ons bellen? (of mailen.. )
Als u net zo bang bent voor cybersecurity als voor de tandarts, maar weet dat het onvermijdelijk is. En als u echt niets doet, overweeg dan te investeren in Bitcoin – wie weet kunt u zichzelf uitkopen als de cyberpiraten toeslaan! Anders heeft u mooi spaarpotje..

zonder Cybersecurity kun je beter alvast een BITCOIN rekening nemen...

Denk eraan, MKB’ers, met een snufje sarcasme en een heleboel slimheid, bent u heeft u meer cyberweerbaarheid en kunt u de cyber schurken tegenhouden zonder uw spaarvarken te slachten. En nu, terug aan het werk!

#cybersecurity #mkb #bitcoin #cyberweerbaarheid