Cyberbeveiliging en gegevensbescherming
Cybercriminelen gaan niet alleen achter grote bedrijven aan. Ook gegevensbescherming staat onder druk. De laatste maanden worden allerlei hacks geopenbaard die niet op grote organisaties mikken. Voor elke Solarwinds waarover u in het nieuws leest, zijn er diverse hacks zoals de hack op MyBook gebruikers (een handzame externe harde schijf van westerndigital). Gebruikte door kleine bedrijven en zelfstandigen.
Waarom is cyberbeveiliging een zorg voor kleine bedrijven?
Kleinere organisaties zijn vaak het belangrijkste doelwit voor cyberaanvallen omdat ze niet worden beschermd door hetzelfde niveau van beveiligingsinfrastructuur als grotere bedrijven – maar ze hebben nog steeds waardevolle gegevens te bieden. Het is gesprekken met ondernemers een steeds terugkerende vraag:
Heb je eenvoudige tips voor Gegevensbescherming.
Er is meer nodig dan alleen wat tools, maar onderstaand wat handvaten waar iedereen wat aan kan hebben!
Identificeer uw kwetsbaarheden
Werk samen met uw (interne) IT-personeel of een Cybersecurity expert om uw huidige cyberbeveiligingspraktijken en -beveiligingen te controleren.
Dit zijn de meest veelvoorkomende kwetsbaarheden voor kleine bedrijven:
• Ondergefinancierd of onvoldoende IT-personeel: cyberbeveiliging is soms een bijzaak in een klein bedrijf. Als u niet het budget heeft voor een toegewijd IT-team, kunt u de monitoring en bescherming van cyberbeveiliging meestal uitbesteden tegen maandelijkse kosten.
• Gebrek aan training voor werknemers: cybercriminelen worden steeds geavanceerder in hun methoden en werknemers kunnen uw bedrijf onbewust blootstellen aan risico’s door op een phishing-e-mail te klikken of een verdacht document te downloaden.
• Onvoldoende computer- en netwerkbeveiliging: Hackers kunnen op verschillende manieren toegang krijgen tot bedrijfssystemen, waaronder onbeveiligde wifi-netwerken of persoonlijke apparaten, zwakke wachtwoorden of software met verouderde beveiligingspatches.
Maak een cyberbeveiligingsplan
Nadat u uw huidige risico’s hebt beoordeeld, kunt u nieuwe procedures ontwikkelen om uw blootstelling aan cyberaanvallen te minimaliseren. Zorg dat u in de regie stoel zit voor uw Cyberbeveiligingsplan! U kent uw risico’s beter dan iemand anders!
• Zorg voor regelmatige beoordelingen: installeer scantools voor kwetsbaarheden om uw netwerken, websites, software en andere systemen te bewaken, evenals andere beveiligingen zoals firewalls, VPN’s en antivirussoftware.
• Software up-to-date houden: Voer altijd de nieuwste softwareversies uit en installeer patches zodra ze worden uitgebracht.
• Gebruik twee-factor-authenticatie en sterke wachtwoorden: eis dat iedereen in uw bedrijf twee-factor-authenticatie gebruikt voor alle applicaties en websites. Stel elke werknemer in met een wachtwoordmanagerprofiel dat zijn inloggegevens veilig opslaat.
• Back-up van gegevens: Bescherm uw bedrijf tegen ransomware-aanvallen door alle gegevens on-site en bij een cloudprovider te back-uppen.
• Zorg voor een reactiestrategie: plan voor het worstcasescenario en stel duidelijke procedures op die moeten worden gevolgd in geval van een cyberaanval. Wijs een responsteam aan en voer testruns uit om de protocollen te verbeteren.
Leid uw werknemers op
Sterkere cyberbeveiliging begint met betere educatie van medewerkers. Zorg voor regelmatige training voor uw team, leer hen over veelvoorkomende bedreigingen en schets de beveiligingsvereisten van het bedrijf.
• Bouw beveiliging in op apparaten: Weet welke apparaten — laptops, telefoons, tablets — uw werknemers gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens, vooral als mensen op afstand werken. Breid beveiligingsprocedures, zoals gegevensversleuteling, wachtwoordbeheer en software-updates, uit naar alle apparaten die voor werkdoeleinden worden gebruikt.
• Veelvoorkomende oplichting herkennen: leer medewerkers hoe ze de veelgebruikte tactieken van cybercriminelen kunnen herkennen, waaronder phishing-e-mails of sms-berichten, malware-downloads, spam op sociale media of social engineering-aanvallen.
Een cyberaanval kan ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijf. Door zelf een actieve rol te spelen in uw cybersecurity, gegevensbescherming en nu beschermende maatregelen te nemen, kunt u uzelf in de toekomst tijd, geld en verdriet besparen. Meer tips en support kan altijd verkregen van Cybermentor!