Datalek van American Express blootgelegd: Bescherm je financiën nu met deze essentiële Stappen

Bescherming tegen datalekken

Datalek van AmericanExpress klanten

Een recent datalek, veroorzaakt door een hack bij een externe partner van AmericanExpress, heeft mogelijk de accountinformatie van American Express-kaarthouders blootgesteld. Dit incident benadrukt opnieuw de voortdurende strijd tegen datalekken en het belang van adequate beschermingsmaatregelen. Ieder keer als er zoiets gebeurt, beginnen de vragen binnen te stromen.

Wat is er gebeurd?

American Express heeft bevestigd dat namen van klanten en rekeningnummers mogelijk zijn gecompromitteerd. Het exacte aantal getroffen personen is nog onbekend, maar het bedrijf heeft klanten aangeraden hun accounts te controleren op frauduleuze transacties.

Bescherming tegen datalekken
Bescherming tegen datalekken

De Alomtegenwoordigheid van Datalek

Datalekken vormen een constante bedreiging. Een voorbeeld hiervan is de aanval op een eenheid van UnitedHealth Group door een beruchte ransomware-bende, die verstoringen veroorzaakte voor apotheken en patiënten. Met meer dan 3.000 datalekken in het afgelopen jaar alleen al in de Verenigde Staten, is de noodzaak voor robuuste beveiligingsstrategieën duidelijk. Maar ook in Europa is het aantal aanvallen gigantisch gestegen!

Stappen om uw informatie te beschermen:

  1. Wachtwoordbeheer: Verander onmiddellijk van wachtwoord bij verdachte activiteiten. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk account en overweeg een wachtwoordmanager zoals Dashlane of 1Password.
  2. Tweefactorauthenticatie (2FA): Voeg een extra beveiligingslaag toe met 2FA. Vermijd SMS-gebaseerde 2FA wegens kwetsbaarheden en kies indien mogelijk voor authenticatie-apps zoals Authy of Google Authenticator.
  3. Account Herstel: Begin met het herstellen van accounts waarvan je de controle bent verloren. Google, Apple, Amazon en Microsoft bieden tools om je identiteit te verifiëren en toegang te herstellen.
  4. Overweging van een Kredietbevriezing: In het geval dat persoonlijke informatie zoals je burgerservicenummer is blootgesteld, overweeg dan je kredietrapporten te bevriezen. Dit voorkomt nieuwe kredietlijnen zonder jouw toestemming.
  5. Zet notificaties aan bij uw Account: Steeds meer betaal apps biedt de mogelijkheid om van betalingen een notificatie te krijgen. Zo weet je direct dat er iets verdachts gebeurt!
  6. Software Updates: Zorg ervoor dat alle apparaten zijn bijgewerkt met de nieuwste softwareversies om beveiligingslekken te dichten.

Waarom dan dit artikel?

Dit is wat jij leert als meedoet in onze 3 stappen aanpak van Cybermentor. Hoe weet je op incidenten of dreigingen te reageren. Meer weten? laten we kennis maken, boek een (gratis) 30 minuten kennismaking en ik vertel je graag over dit succesvolle op jouw toegesneden programma!

#Datalek #AmericanExpress, #bescherming #datalek, #tweefactorauthenticatie, #wachtwoordbeheer, #kredietbevriezing