Darkweb voor Privacy of Criminaliteit

DarkWeb, zegen en Vloek?

In dit blog artikel zullen we dieper ingaan op wat het DarkWeb is, de definitie ervan verkennen, de top DarkWeb zoekmachines bespreken en, vooral, de belangrijkste voorzorgsmaatregelen benadrukken die men moet nemen bij het betreden van deze verborgen kant van het internet.

In het verborgen deel van het internet bevindt zich een mysterieuze plek genaamd het “DarkWeb”. Het is als een geheime wereld waar mensen naartoe gaan om dingen te vinden die niet toegestaan zijn op het reguliere internet, maar het is een ideale plek voor

 • klokkenluiders,
 • journalisten,
 • onderzoekers,
 • dissidenten,
 • criminelen
 • enz. om hun privacy online te beschermen.

In dit blog zullen we proberen uit te leggen wat het DarkWeb is, hoe je er kunt komen en wat je wel en niet moet doen als je besluit het te bekijken.

Wat is het DarkWeb?

Het DarkWeb vormt een klein maar significant deel van het uitgestrekte internet. In tegenstelling tot het Oppervlakte Web, dat websites omvat die zijn geïndexeerd door zoekmachines, omvat het Deep Web alle webpagina’s die niet zijn geïndexeerd, zoals je persoonlijke e-mails en privédatabases. In werkelijkheid gaat het DarkWeb echter verder de obscuriteit in.

Het werkt op anonieme netwerken, met name Tor (The Onion Router), dat internetverkeer omleidt via meerdere servers, waardoor het buitengewoon moeilijk te traceren is (moeilijk, niet onmogelijk!). Deze inherente anonimiteit heeft geleid tot de proliferatie van zowel legale als illegale activiteiten binnen deze clandestiene wereld.

Hoe toegang te krijgen tot het DarkWeb

Toegang krijgen tot het DarkWeb is niet zo eenvoudig als het gebruiken van reguliere webbrowsers zoals Chrome of Firefox. Volg deze stappen om uw reis te beginnen:

 1. Download en installeer Tor: Bezoek de officiële Tor Project website om de Tor Browser te downloaden en installeren, specifiek ontworpen voor anoniem surfen op het web.
 2. Blijf up-to-date: Houd de Tor Browser up-to-date om ervoor te zorgen dat je de nieuwste beveiligingspatches hebt.
 3. Gebruik een VPN (optioneel): Overweeg voor een extra laag anonimiteit een virtueel privénetwerk (VPN) te gebruiken naast Tor.
 4. Blijf geïnformeerd: Maak jezelf vertrouwd met de fijne kneepjes van Tor en zijn veiligheidsmaatregelen om risico’s te minimaliseren. Je kunt ook de Brave browser gebruiken om toegang te krijgen tot het DarkWeb en Onion-domeinen, omdat de browser zijn eigen Tor Onion-service heeft die toegankelijk is via de Tor-gateway.

Top DarkWeb Zoekmachines

 1. Ahmia.fi

Ahmia.fi, een zoekmachine speciaal voor het “DarkWeb” of “dark net”, biedt toegang tot de verborgen lagen van het internet, die uitsluitend bereikbaar zijn via specifieke software zoals de Tor-browser. Ahmia onderscheidt zich van vele andere DarkWeb zoekmachines door zijn strikte beleid tegen “misbruikmateriaal”. Ahmia is beschikbaar op het oppervlakteweb en ondersteunt ook zoekopdrachten op het i2p-netwerk.

 1. Deep Search

Deep Search, een open-source DarkWebzoekmachine, is gewijd aan het indexeren en doorzoeken van de uienruimte, het verborgen dienstensegment van het Tor-netwerk. Gebruikers hebben Deep Search geprezen voor het leveren van nauwkeurige en waardevolle resultaten. Daarnaast biedt Deep Search een uitgebreide lijst van marktplaatsen, uitwisselingen en websites die betrokken zijn bij frauduleuze activiteiten. Om Deep Search te verkennen, kun je hier toegang krijgen tot zijn Onion-domein.

 1. Haystak

Haystak, ontworpen voor het Tor-netwerk, is een DarkWeb-zoekmachine met een indrukwekkende index van meer dan 1,5 miljard pagina’s, die meer dan 260.000 websites omvat. Dit maakt Haystak een waardevolle bron op deze lijst. Haystak biedt ook een betaalde versie met extra functies.

The Hidden Wiki

The Hidden Wiki dient als een DarkWebgids die uitsluitend toegankelijk is via het Tor-netwerk. Deze site bevat links naar verschillende websites.

 1. Torch

Torch, een lang bestaande DarkWeb-zoekmachine die sinds 1996 actief is, voert de essentiële taak uit van het doorzoeken van adressen en het indexeren van hun inhoud, waardoor het doorzoekbaar is voor gebruikers.

Wat niet te doen op het DarkWeb

Het belangrijkste doel van het DarkWeb was niet om een specifiek enkel doel te dienen. In plaats daarvan evolueerde het als een verborgen deel van het internet waar gebruikers meer privacy en anonimiteit konden hebben. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door het U.S. Naval Research Laboratory voor beveiligde communicatie.

Daarom is het belangrijk op te merken dat hoewel het DarkWeb legitieme gebruiken heeft, het ook in verband is gebracht met illegale handel, hacking en andere illegale activiteiten.

Enkele belangrijke punten zijn:

 • Illegale activiteiten: Het DarkWeb staat bekend om het hosten van illegale marktplaatsen. Deelnemen aan dergelijke activiteiten is niet alleen onethisch maar brengt ook wettelijke gevolgen met zich mee.
 • Persoonlijke informatie delen: Bescherm je identiteit op het DarkWeb. Deel niet je echte naam, locatie of persoonlijk identificeerbare informatie.
 • Vertrouw niet blindelings: Het DarkWeb zit vol oplichterij en bedrog. Wees altijd voorzichtig en sceptisch.
 • Download niet roekeloos bestanden: Het downloaden van bestanden van het DarkWeb kan riskant zijn.
 • Wandel niet onvoorbereid: Voordat je het DarkWeb verkent, informeer jezelf over de risico’s.
 • Neem niet deel aan cybercriminaliteit: Deelnemen aan cybercriminaliteit of black hat activiteiten op het DarkWeb is zowel illegaal als onethisch.
 • Java ingeschakeld houden: Het inschakelen van Java in de Tor Browser wordt ten zeerste afgeraden.
 • Gebruik Google niet als zoekmachine: Google maakt gebruik van diverse tools, zoals Google Analytics, om uitgebreide profielen van zijn gebruikers op te bouwen.
 • STOP en VERSPREID NOOIT kindermisbruikmateriaal (CSAM): Volgens een recent rapport gebruiken DarkWeb pedofielen al Open-Source AI om CSAM te genereren.

Mijn gebruik van DarkWeb

Zelf ben ik al sinds 2010 te vinden op het DarkWeb, eerst nieuwsgierig wat het is, later meer om ook zaken te kopen. Zo kocht ik in 2011 mijn eerste RAT (Remote Access Tool) om meer te weten hoe deze hacking software werkt en vooral hoe klanten ertegen te kunnen verdedigen. Betalingen gingen in BitCoin dus kocht ik enkele bitcoins. Niet als belegging, maar als betaalmiddel.

Politiek en kennis

Later ben ik het ook leren gebruiken in de zoektocht naar dreigingsinformatie. Veel Threat intelligence wordt verzameld op dezelfde fora waar hackers actief zijn. In de laatste voorstellen van de Europese en Nederlandse politiek is er steeds meer bewustzijn voor wat er zich afspeelt in de digitale wereld. Voorstellen om dit te beteugelen of te controleren blijken lastig, en vaak ongewenst.

Zoals hierboven beschreven is het voor klokkeluiders en journalisten elementair om veilig en beschermd informatie te verzamelen waar on-democratische regimes niet van gediend zijn. Dit wordt te vaak onderschat door politici en beleidsmakers.

Ook de pogingen om encryptie levels te verlagen in chat gesprekken in de zoektocht naar kinderporno, heeft als ongewild bij-effect dat de privacy van van alle gebruikers wordt opgeheven. Want niet alleen de EU kan zo controle gaan uitvoeren, ook kwaadwillenden krijgen toegang tot informatie die ongewenst is!

Zonder blind te willen zijn voor de gevaren van Internet geven we vanuit Cybermentor herhaaldelijk aan dat het verlagen van security maatregelen ongewilde en (en letterlijk) levensgevaarlijke situaties!

#cybersecurity #darkweb #politiek