Cybersecurity voor kleine bedrijven: belangrijk om te overwegen

ZERO TRUST

Vertrouw niemand! (ook wel ZeroTrust genoemd)

Als eigenaar van een klein bedrijf denkt u misschien (nog steeds?) dat u niet het doelwit bent van cyberaanvallen. Maar de waarheid is dat zelfs kleine bedrijven het doelwit kunnen zijn van cybercriminelen. Daarom is het belangrijk om cybersecurity serieus te nemen, zelfs als u een klein bedrijf heeft.

Het aantal cyberaanvallen op bedrijven neemt al jaren toe – en is de laatste tijd zelfs onevenredig toegenomen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn o.a. de Ukraine oorlog, de politieke onrust, etc, die al bijna jaren aan de gang is.

Wat te doen?

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw (kleine) bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen:

  • Maak gebruik van sterk wachtwoordbeleid: Zorg ervoor dat alle medewerkers sterk wachtwoorden gebruiken en deze regelmatig wijzigen. Voorkom dat medewerkers gemakkelijk te raden wachtwoorden gebruiken of hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken.
    wachtwoorden delen = dus voorbij (speaking-of-Zerotrust)
  • Gebruik beveiligingstechnologie: Investeer in beveiligingstechnologie, zoals firewalls en antivirussoftware, om uw bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. Zorg ervoor dat deze technologie regelmatig wordt bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven.
  • Maak duidelijke afspraken met externe partijen: Als uw bedrijf samenwerkt met externe partijen, zoals leveranciers of klanten, zorg dan dat er duidelijke afspraken zijn over hoe met cybersecurity om te gaan. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf niet het slachtoffer wordt van een aanval via een externe partij.
  • Maak gebruik van cloudopslag: Door gebruik te maken van cloudopslag kunt u ervoor zorgen dat uw belangrijke bedrijfsgegevens op een veilige manier opgeslagen zijn. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw gegevens beschermd zijn tegen eventuele aanvallen of schade.

In samenvatting is het belangrijk om cybersecurity serieus te nemen, zelfs als u een klein bedrijf heeft.

Persoonlijk gebruik ik bijvoorbeeld een veilige DNS (later hierover meer!) altijd VPN (komt ook nog een artikel over!) en nog veel meer…

Door een sterk wachtwoordbeleid te hanteren, beveiligingstechnologie te gebruiken, duidelijke afspraken te maken met externe partijen en gebruik te maken van cloudopslag, kunt u ervoor zorgen dat uw kleine bedrijf beschermd is tegen cyberaanvallen.

Wat lijkt jou een goede tactiek? en als ik je kan helpen ? Vertel….

Binnenkort ga ik van start met een training voor ondernemers/professionals die zakelijk steeds vaker geconfronteerd worden met cybersecurity vragen. Interesse: voor de eerst 10 aanmeldingen heb ik een leuk welkomspakket beschikbaar, maar wel op voorwaarde je eerlijke feedback geeft op het cursusmateriaal.
meer weten? mail me op Info (@cybermentor.nl)