Bescherming: alle kleine beetjes helpen?

mondkapje

Wie het nieuws doorneemt ziet een brij van maatregelen met teksten als: alle kleine beetjes helpen! Is dat waar en hebben we het nog over Cybersecurity of over Corona bestrijding?

Virus

In de jaren 90 kwamen de virusbeschermingspakketten op de markt. Een bescherming tegen verdachte attachments en links, soms samen met heuristische vlaggen, een soort herkenningsvlaggen van virussen. Niet zelden afhankelijk van de updatesnelheid van de Database over virussen. Om die redenen werkten nagenoeg alle virusbouwers samen in het delen van deze detectie punten, omdat het hier een heftige strijd betrof tegen verlammende virussen als o.a. I-Love-You virussen.

mondkapjeAnno 2020 vecht de mensheid tegen het gezondheidsvirus Corona, internationaal aangeduid via Covid19. Ook hier de nodige maatregelen op basis van data over hoe het virus herkend worden en mogelijkheden tot bescherming. Maar net als met de virusscanners van weleer horen we dezelfde -bijna wanhopige- uitdrukkingen over bescherming: ‘Alle kleine beetjes helpen. ‘

Geschiedenis

Het lijkt wel of wel de geschiedenis zich herhaald, want mensen met een (geringe) bescherming wanen zich beschermd en vrij om zich weer vrij te bewegen. Niet gehinderd door de gevaren die dit met zich mee kan brengen. Want een niet-adequate beveiliging is een gebrekkig bescherming, dus een risico!

Teveel computers vallen heden ten dage ten prooi aan o.a. phishing, ransomware en malware in de onterechte aanname dat beveiligingsmaatregelen afdoende zullen zijn. Dit is vergelijkbaar als het advies een mondkapje te dragen zonder dat er richtlijnen zijn voor deze mondkapjes. Stel je voor dat het voorschrift om een helm te dragen voor motorrijden vergezeld word met het ontbreken van richtlijnen voor een helm, maar ieder hoofddeksel wat op een helm lijkt voldoende is afdoende is… šŸ˜€

Stel je voor dat onze helmplicht voor motorrijden net zo was als met mondkapjes: Als je maar een soort helm draagt, ongeacht het materiaal waarvan deze gemaakt is. ‘Alle kleine beetjes helpen….’

Een serieuze dreiging vergt een serieuze aanpak. Dit geldt ook voor cybersecurity als nooit tevoren! Door de corona pandemie zijn we meer afhankelijk geworden van IT en thuiswerken als voorheen. De digitale revolutie die dit met zich meedraagt creĆ«ert nieuwe kansen en dreigingen voor de continuĆÆteit en integriteit van uw informatie en data. Een tekortkoming kan u niet alleen veel geld kosten, maar u ook aansprakelijk stellen die het voortbestaan van uw bedrijf kan bedreigen.

Cybermentor

Met Cybermentor begeleiden we iedere dag weer bedrijven die hier serieus werk van wil maken. Met trainingen/coaching en ondersteuning, maar altijd gericht op eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen.
Uw keuzes zijn bepalend.
Vergelijk het ook maar met boekhouden, een klein beetje de boekhouding op orde hebben, zou dat geaccepteerd worden?