Gratis tips om Cybersecurity en Informatiebeveiliging toe te passen in je bedrijf

Cybersecurity kan stapsgewijze geïmplementeerd worden. Voor Cybersecurity zie je bijvoorbeeld bij NIST dat het Framework handvaten bied. Bij Cybermentor kijken we soms naar NIST Framework, maar ook naar de COBIT of ISO27001.
Cybersecurity implementeren vereist kennis en ervaring. Toch proberen wij altijd de klant in de regiestoel te houden. Cybersecurity kennis kun je opbouwen via Cybersecurity opleiding. Daarnaast is een versneller het (tijdelijk) inhuren van een Cybersecurity Expert. Of u nu een fysieke winkel of een online winkel bent, u moet Cybersecurity en Informatiebeveiliging inregelen om uw bedrijf te beschermen tegen sluimerende hackers.

Cybercriminelen richten zich (ook) op kleinere bedrijven omdat beveiligingsmaatregelen daar mogelijk nog niet volledig zijn getroffen. Klant vertrouwen is van cruciaal belang in tijden van wijdverbreide cybercriminaliteit en aanvallen op gegevensprivacy. Startende eigenaren staan ​​nu voor de uitdaging om het vertrouwen van de consument op te bouwen terwijl ze hun bedrijf opbouwen.

Cyberdreigingen en privacyproblemen kunnen uw onderneming ernstig beïnvloeden. Recente studies tonen aan dat 87% van de consumenten elders zaken zal doen als een bedrijf onbetrouwbaar is of lijkt.

Laat uw startup geen deel uitmaken van de statistieken. Zorg er bij het opbouwen van het bedrijf vanaf de basis voor dat u ook een robuuste Cybersecurity en informatiebeveiliging opzet. Neem de tijd om de verschillende trends en bedreigingen op het gebied van Cybersecurity te kennen, net zoals u om de tijd te nemen om andere aspecten van het opbouwen en uitbreiden van uw bedrijf te kennen. Laten we beginnen!

Hackers bedenken ingenieuzere manieren om in te breken in systemen en deze te infecteren met malware of gegevens te stelen. Download de beste en nieuwste cybersecurity-software die u kunt krijgen. Sommige ondernemers gaan voor  gratis versies om kosten te besparen.

Gratis antivirus-, antispam- en firewallsoftwaretools zijn prima als eerste beschermingslaag, maar als u serieus zaken wilt doen, en voordat u zelfs maar een greintje gegevens van klanten verzamelt, upgrade dan naar de betaalde versie om al zijn beveiligingsfuncties.

Maar alleen het installeren van software is niet voldoende om alle veiligheidsrisico’s te beperken. U moet uw site en systemen  up-to-date houden.

Er wordt veel betrouwbare beveiligingssoftware aanbevolen door experts met een enorm netwerk waarmee ze de nieuwste malware-aanvallen kunnen ontdekken en bugfixes en beveiligingspatches kunnen ontwikkelen voor hun gebruikers.

Dus, de volgende keer dat u een melding voor updates krijgt, wat u ook doet, negeer het dan niet. Installeer deze nieuwste updates om uw netwerk en apparaten veilig te houden.

2. Gebruik een robuuste internetbeveiligings-suite en firewall
Behalve ervoor te zorgen dat uw netwerken en apparaten worden beschermd, moet u er ook voor zorgen dat u een robuuste internetbeveiliging hebt. De meeste antivirussoftware heeft een geïntegreerde internetbeveiliging en firewall.

Met een dergelijk programma kunt u het per ongeluk downloaden van schadelijke software voorkomen en aanvallen zoals MITM (Man in the Middle), phishing, Trojaanse malware en dergelijke beter detecteren en stoppen.

3. Installeer SSL (Secure Sockets Layer) Certificaat (tegenwoordig TLS)
Iedereen noemt het nog SSL, maar ondertussen is TLS de beste. Het is een standaard beveiligingsprotocol om een Secure Sockets Layer te installeren. Het houdt uw internetverbinding veilig en beschermt gevoelige informatie en gegevens die tussen server en browser worden verzonden. Het voorkomt dat cybercriminelen op uw systeem rondneuzen en uw gegevens lezen of wijzigen. De codering beschermt u en uw klanten, die u hun persoonlijke informatie en zelfs hun bankgegevens geven.

Het helpt uw ​​klanten om u en uw website te vertrouwen, wetende dat hun communicatie met u versleuteld is, en ze kunnen zelfs met een gerust hart (financiële) transacties uitvoeren.

Vertrouwen zorgt voor meer webverkeer en meer webverkeer stimuleert de verkoop. 85% van de online klanten zegt te weigeren te kopen op een website zonder (geldig) SSL-certificaat. Site-URL’s die met HTTPS beginnen, kunnen standaard HTTP-verzoeken versleutelen voor een veiligere winkelervaring.

4. Stel een beveiligde cloudopslag in
Cloudgebaseerde opslag- en back-upoplossingen voegen een extra beveiligingslaag toe aan uw bedrijf. U moet echter de toegang tot uw cloudopslag beperken, net zoals u dat doet met uw fysieke netwerken en apparaten. Het veilig maken van uw cloudopslag begint met een lokale back-up van gegevens, het kiezen van een efficiënte cloudprovider en het vermijden van het opslaan van gevoelige informatie in de cloud.

Gevoelige informatie omvat de bankgegevens van uw klanten. Als een bestand bedoeld is voor archivering, wat betekent dat u het niet vaak nodig heeft, bewaar het dan beveiligd op de server van uw bedrijf in plaats van in de cloud. Met de nieuwe regelingen rond Privacy en GDPR moet je dan ook gaan nadenken hoelang en waarvoor!

Gebruik cloudopslag voor bestanden die worden gebruikt in teamprojecten of bestanden die constant moeten worden geopend. Als een bestand niet meer zo vaak nodig is, verplaats het dan uit de cloud en naar uw fysieke servers.

Maar sommige cloudproviders bieden een hoger beschermingsniveau voor het geval u ze ook voor archivering wilt gebruiken. Het is dan cruciaal dat u de beveiligingsfuncties controleert die voor u worden ontgrendeld zodra u gebruik maakt van deze premium service.

5. Creëer een cultuur van Cybersecurity in uw team
Het opleiden van uw team gaat niet alleen over het vergroten van hun kennis van Cybersecurity en informatiebeveiliging. Het gaat erom een ​​cultuur van beveiligingsprotocollen op te bouwen in uw team. Iedereen moet op één pagina staan ​​met betrekking tot beveiligingspraktijken, zodat u elk punt vermijdt

En wilt meer weten, dan kunnen wij uiteraard ook helpen: Bel of mail ons!