5 gratis security tips voordat je op vakantie gaat

5 gratis security tipsIn het laatste webinar werd de vraag gesteld hoe je tijdens het reizen tickets, kaarten, hotel, huurauto en meer allemaal op uw telefoon veilig kunt opslaan. ‘Maar wat gebeurt er als dat zoek raakt?’ vroeg ik nog. Cybersecurity blijft complexe materie voor veel mensen, zelfs voor IT ‘ers. In het laatste webinar waren het hoofdzakelijk IT’ers overigens

Reizen kan stressvol zijn, maar deze gratis tricks kunnen een enorm verschil maken.

Houd je spullen op vakantie (digitaal) in de gaten

Digitale trackers helpen u uw waardevolle spullen in de gaten te houden en ze te vinden als u iets kwijtraakt. Ik heb een Apple AirTag mijn sleutelhangers, mijn fiets en in mijn auto’s gedaan.
Hier zijn 10 slimme manieren waarop u een AirTag kunt gebruiken. Of hun alternatieven

  • Tile (Mate/Pro/Slim)
  • Chipolo ONE Spot
  • Tracki GPS Tracker
  • Cube/Cube Pro
  • TrackR bravo

AirTags gebruiken signalen van andere iPhones om te bepalen waar ze zich bevinden. Met de Zoek mijn-app kunt u de locatie zien van elke AirTag die aan uw account is gekoppeld. Het is een goed idee om er een in uw ingecheckte bagage te gooien. Zo zie je of je tas je bestemming bereikt.

Maar de AirTag is waardeloos wanneer uw bagage door het binnenste transportbandsysteem van de luchthaven gaat. Er zijn meestal niet genoeg iPhones in de buurt om de AirTag te laten werken. Maar zodra uw bagage daar weg is, weet u precies waar deze zich bevindt.
En: als hij te lang geen contact meer heeft gehad met zijn ‘eigenaar’ gaat ie piepen. Een extra beveiliging die Apple erin gebouwd heeft omdat dieven juist Airtags gebruikt om waardevolle auto’s onopvallend te volgen om later te stelen…

Apple’s AirTags zijn ideaal als je een iPhone, Mac of iPad hebt.
Het Tile 2-pack is Android-compatibel en heeft een tracker voor je bagage en een om in je portemonnee te schuiven.
Cybermentor Airtag

Volg vluchten op de gemakkelijke manier

Hier is een handige iPhone-truc als je een familielid of vriend hebt die je ophaalt van het vliegveld. Stuur een sms met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt en je vluchtnummer, zoals ‘Kaapstad (CPT) KL 597)’.

De persoon kan op het bericht tikken om een ​​vluchttracker te openen. Ze kunnen de voortgang van de vlucht en de geschatte aankomsttijd zien zonder online of op een trackingsite naar de vlucht te zoeken. Eenvoudig!

Als uw relatie Android gebruikt, kunnen ze op internet zoeken naar de luchtvaartmaatschappij en het vluchtnummer om dezelfde informatie te zien.

Deze reishack is geweldig (kreeg van een coaching klant) Uber heeft een nieuwe manier om een ​​auto op je te laten wachten wanneer je landt. Uw Uber-chauffeur zal uw vlucht volgen.
Zelf ben ik best wel fan van services als Uber of Grab.

Zet deze foto’s op je telefoon

Er zijn essentiële foto’s die ik op mijn telefoon heb. In het ergste geval verlies je je portemonnee. Het zal een stuk soepeler zijn om naar huis te gaan als je foto’s hebt van je essentiële documenten. Je kunt eventueel ook je (debit)card of betaalpas aan je wallet koppelen van je telefoon.

Zorg ervoor dat u minimaal uw rijbewijs, paspoort en zorgverzekeringspasje bijvoegt bij de foto’s. Zelf heb ik ook een overzicht bij me van Creditcard en DebitCards. Eigenlijk ben ik meer liefhebber van Debitcards: daar stort je vooraf geld op. Hierdoor kan er nooit meer gestolen worden dan op je DebitCard staat. PLUS dat je Debitcard bij iedere afschrijving een notitificatie geeft van een afschrijving. DebitCards zijn veelal gratis en kennen vaak ook betere wisselkoersen. Zelf gebruik ik o.a. de DebitCards van N26, Revolut en Wise (voorheen Transferwise).
En ja: deze kaarten vallen gewoon onder het bankgarantie systeem!

De eenvoudigste manier om dat op een iPhone te doen, is door de handige documentscanner te gebruiken die is ingebouwd in de native Notes-app. (wel beveiligen!!)

Notes als opslag

Open de Notities-app. Maak een nieuwe notitie door rechtsonder in het scherm op het pictogram te klikken dat eruitziet als een vierkant met een pen. Tik op het camerapictogram onder aan je nieuwe notitie en selecteer Documenten scannen. (maak deze notitie wel beveiligd met een password/FaceScan uiteraard!)
Maak op een Android enkele foto’s en markeer ze als favorieten in uw fotogalerij of gebruik de scanfunctie in Google Drive:

Google Drive als opslag

Open de Google Drive-app. Tik op de plusknop in de rechterbenedenhoek.
Tik op Scannen en geef toegang tot je camera als je dat nog niet hebt gedaan. Volg de aanwijzingen op het scherm om uw foto’s te maken en op te slaan.
Pro-tip: ik raad ook aan om je identificerende documenten op te slaan als PDF-bestanden en een kopie op te slaan in je iOS Books, Android e-book-app of zelfs naar je Kindle te sturen. Op deze manier kunt u ze offline openen. Misschien wilt u ook een kopie naar uw reisgenoot sturen?

Controleer uw appartement op verborgen spionagecamera’s

Het is mij 1x overkomen. Ik huurde een appartement, ging er naar toe en merkte na een scan op het netwerk hoeveel camera’s op het netwerk actief waren en me dus klaarblijkelijk in de gaten hielden. Verontrustend!

Als je via Airbnb huurt, zijn camera’s toegestaan ​​in openbare ruimtes en gemeenschappelijke ruimtes, maar niet in badkamers of slaapkamers. Ze kunnen niet worden verborgen en moeten worden vermeld in de beschrijvingen van de aanbieding. VRBO verbiedt binnencamera’s helemaal, hoewel buitencamera’s zijn toegestaan ​​voor ‘redelijke controle’.

verborgen Camera’s op je vakantie adres

Grotere camera’s zijn gemakkelijk te herkennen, maar iedereen kan kleinere camera’s gemakkelijk verbergen achter meubels, ventilatieopeningen of decoraties. Dan zijn er de verborgen camera’s die zich kunnen voordoen als allerlei dingen, van een rookalarm tot een stopcontact met USB. Serieus, je zult geschokt zijn als je deze dingen ziet. (gewoon ook te koop bij AliExpress of Amazon)!

Camera’s detecteren

Een eenvoudige manier om de meeste soorten camera’s te herkennen, is door te zoeken naar de lensreflectie. Doe de lichten uit en scan langzaam de kamer met een zaklamp of laserpointer, op zoek naar heldere reflecties. Scan de kamer vanaf meerdere plekken, zodat je geen camera mist die alleen op bepaalde plekken is gericht. Inspecteer ook de ventilatieopeningen en eventuele gaten of openingen in de muren of plafonds.

U kunt ook een RF-detector krijgen. Deze gadget kan draadloze camera’s oppikken die je misschien niet ziet.

Wifi Netwerk op vakantie adres scannen

Als u verbinding kunt maken met het draadloze netwerk van de verhuur, laat een gratis programma zoals Wireless Network Watcher, Fing of iets dergelijks zien welke gadgets zijn aangesloten. Mogelijk ziet u aangesloten camera’s. Houd er rekening mee dat de eigenaar de camera’s mogelijk op een tweede netwerk heeft geplaatst, of dat ze bekabeld of alleen-opnames kunnen zijn.

Als u een bewakingscamera binnenshuis vindt die niet aan u is bekendgemaakt, pak dan de telefoon en bel de Politie. Vertel hen dat u direct bewijs heeft dat uw huisbaas u in uw huurhuis bespioneert zonder uw medeweten of toestemming. Gebruik deze exacte zin.

Documenteer de situatie met video en foto’s op je smartphone. Zodra u uw politierapport heeft, neemt u contact op met de verhuursite.

Vind de meest comfortabele vliegtuigstoel

Als je lang bent, weet je hoe belangrijk een paar centimeter extra beenruimte is op een vlucht. Het kan het verschil zijn tussen urenlang comfortabel zitten of krap zitten. I know!

Google Flights is een geweldige manier om de goedkoopste vlucht te vinden, maar je doet een extra stap om de meest comfortabele stoel te vinden.

Download de Chrome-browserextensie met de naam Legroom voor Google Flights. Wanneer je Google Flights gebruikt, zie je ook hoeveel beenruimte per stoel per geselecteerde vlucht.
Een andere solide optie is SeatGuru.com. Voer uw luchtvaartmaatschappij en vluchtnummer in en u ziet een kaart met de beste stoelen met de meeste beenruimte. Geen download vereist.

Meer tips

Het waren er ongemerkt toch meer geworden 🙂
Whatever: ik deel graag, omdat de kennis ervan 1 is. Voor de toepassing en planning alsmede de coaching help ik je graag!

Meer weten over cybersecurity en veiligheidsmaatregelen abonneer je op mijn nieuwsbrief. Overigens heb ik geen financiële belangen en krijg ik geen vergoedingen voor zogenaamde affiliate links. 🙂