Uit recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat het condoomgebruik onder jongeren in Nederland flink is gedaald. Dit laat zien hoe belangrijk preventie en voorlichting zijn. En laten we eerlijk zijn: die lessen zien we ook terug in cybersecurity.
Bij Cyberveilig Nederland Nederland en het NCSC blijven ze erop hameren: Cyberweerbaarheid is essentieel.
Een digitaal virus kan net zo’n impact hebben als een biologisch virus.
Opvallend: sinds 2012 merkt SOA Aids Nederland dat jongeren steeds minder condooms gebruiken. In de jaren ’80 was dat wel anders. Angst voor ziektes zoals AIDS zorgde ervoor dat ik ooit met een blikje van 21 condooms op vakantie ging! (Ja mijn moeder vond dat destijds dankzij een slimme marketing campagne een goed idee…)
Het doet me denken aan de kern van cybersecurity:
Voorkomen is beter dan genezen. Deze week schreef ik al over het verschil tussen vulnerability- en patchmanagement. Vulnerability management voorkomt problemen, terwijl patchmanagement de schade achteraf probeert te beperken.
Op een beurs een aantal jaren geleden deelden we met ons bedrijf condooms uit met de tekst:
“Het kleinste gaat kan grootste gevolgen hebben”
Hilarisch, maar ook herkenbaar voor velen!
Sex & Cybersecurity zijn dan ook een perfecte metafoor, vaak gebruikt in lezingen. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat internationale reacties hier soms anders op zijn dan in Nederland. ?
De kernvragen blijven echter hetzelfde:
❒ Welke risico’s loop ik?
❒ Hoe kan ik die risico’s verkleinen?
❒ Wat doe ik als het misgaat?
❒ Wie vraag ik om hulp?
❒ Waar vind ik betrouwbare informatie?
❒ Meld ik het als er iets fout is gegaan?
Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik deze metafoor eens bij het management of de CISO, en laat me weten hoe het ging! ?
Cybersecurity Risicomanagement Preventie Bewustwording